Българският бобслей призовава за финансова подкрепа за Сочи 2014


Българският-отбор-по-бобслей-през-2001-гВ дух на най-искрена болка и огорчение
 се проведе поредната пресконференция на българския национален отбор по бобслей, който има всички качества и необходима подготовка да влезе в топ 15 на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. На срещата с журналисти треньорът състезател на националния отбор Стефан Василев отправипризив за обществена подкрепа за изпращането на българските бобслейисти и представянето на България на олимпийските игри в руския град.

Повод за това е пълното бездействие и откровено нехайство от страна на министерството на младежта и спорта на страната, което засега със законови оправдания отклонява молбите на българския ни отбор за издаване на своевременен лиценз и за евентуално финансиране на участието на отбора на най-големия олимпийски форум.
Стефан-Василев-треньор-вдясно-и-Борислав-Костов-председател-на-федерацията-в-средатаПоради тези неуредици състезателите от националния отбор са открилидарителска сметка, чрез която

имат намерение да съберат необходимите средства и да участват на квалификациите за олимпийските игри. Само за квалификациите българският ни отбор по бобслей има нужда от 40 хиляди евроАнонимен дарител вече е предоставил 5 хиляди лева и отборът се надява, че ще има повече български радетели, които да подпомогнат достойното представяне на България в Сочи.

“Подготовката на олимпийските отбори е обществена мисия и приоритет на държавата. За съжаление ние не само, че не се усещаме като приоритетен отбор, ние се усещаме като невидим отбор. Надяваме се все още в България да има хора с добри сърца, които да харесват нашия спорт”, изрази болката си Стефан Василев.
Първият-бългаски-бобС най-сърцато вълнение той изрази чувството си, че иска отново да види българското знаме да се вее от най-високия пилон на олимпийските игри, да се носи българският химн и до него на по-долна позиция да се развяват флаговете на Германия и други големи страни.

Идеята за практикуването на бобслей у нас се заражда още в началото на 80-те години на миналия век, когато става ясно, че ще се включим в битката за домакинство на Игрите през 1992 г., спечелена от Албервил. Предложението и импулсът са на председателя на БОК Иван Славков. Организацията и реализацията обаче са заслуга на бившия национал по хокей на лед Иван Георгиев.
Ibcho

„За първи път разбрах за чудото „Руска пура”, направено от латвийци през 1982 г.”, припомня си Георгиев. Също така допълва, че бобслеят е неизменен участник в олимпийската програма още от началото на 20-и век. Още през 1984 г. се сформират първите мъжки и женски отбори по бобслей в България, а първото ни участие е в Калгали през 1988 г. Оттогава България е представена на всяка зимна олимпиада и винаги е била в топ 30.

Дали ще бъде продължено и подкрепено достойното представяне на България на предстоящите олимпийски игри в Сочи зависи от всеки българин с радетелно сърце. Единственият начин за представяне на българския бобслей на олимпийския форум сега е да се съберат незабавно средства за участие в състезанията за Световната купа този сезон.Крайният срок за отпътуването на националите ни епетък – 15 ноември 2013 г.

Дарителската сметка, открита в подкрепа на българския ни отбор по бобслей, е следната:

БАНКА: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АДIBAN: BG19UNCR70001521180985BIC: UNCRBGSFВ полза на: СД БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ БОБСЛЕЙ И СКЕЛЕТОН.Основание за плащане: дарение в полза на НАЦИОНАЛНИТЕ ОТБОРИ ПО БОБСЛЕЙ И СКЕЛЕТОН.

Видяна 756 пъти

Comments are closed.