Федерацията по бобслей не получила лиценз, защото нямаме улей и спортът бил опасен

БФБС-търси-спешно-4000-евро-за-Европейското-в-Германия-300x174От Българската федерация по бобслей и скелетон разясниха защо Министерството на младежта и спорта им отказа лиценз и съответно финансиране от страна на държавата за развитието на тези два олимпийски спорта. Заповедта на ММС е от 2 декември 2013 година, като в нея се посочва само, че федерацията не отговаря на изискванията на Закона за физическото възпитания и спорта или не е спазила определения ред за подаване на заявление и документи към него.

Не става ясно обаче кое точно е нередното и на кои изисквания не отговаря на федерация. В добавка на това от ММС отбелязват, че в страната няма изградени спортни обекти и съоръжение, на които да се провежда тренировъчния и състезателния процес, което от своя страна не дава възможност за провеждане на държавни и световни първенства. А това според спортните чиновници е основателна причина да не се развива бобслей и скелетон у нас.

Освен това съгласно цитат от заповедта „предвид липсата на материална база, високата скорост, която развиват бобовете и шейните при участие на зеледени улеи – над 100 км, и поради липса на тренировъчни умения за тяхното управление, има опасност да се получат контузии и травми каквито има на предишни зимни олимпийски игри, на бобовете и шейните.“

Във федерацията обаче не са съгласни с тези доводи и съветват специалистите от министерството, които взимат тези решения да видят от интернет страницата на Международната федерация (fibt.com), че от 64 държави членки на международната федерация само девет държави имат заледен улей. Дори домакинът на предстоящата олимпиада Русия не разполагаше с писта допреди година.

Освен липсата на бази ММС изтъква като причина, че старата федерация, която е друго юридическо лице и няма общо със сегашната федерация, имала задължения към спортното ведомство.

Ръководството на Българската федерация по бобслей и скелетон обаче е твърдо решено да се бори докрай и обжалва решението на ММС, като е подало жалба във Върховен административен съд в последния работен ден на миналата година.
Въпреки всички трудности откъм набирането на парични средства, федерацията е успяла да самофинансирана участието на 5 Европейски купи в дисциплините двойка бобслей, скелетон мъже и скелетон жени. „Разбира се, има хора, които ще попитат, защо нямаме резултати? Отговорът е прост, единственото безплатно оборудване, което успяхме да намерим за състезанията на двойка боблей бе едно корито от 1988 година, но благодарение на този учукан леген българските спортисти успяха поне да се класират на Европейското първенство, което ще се проведе в Кьонигзее (Германия) от 22 до 26 януари“, казват от федерацията.

Тъй като това ще е последното състезание за българските национали в бобслея, федерацията е успяла да договори и да наеме нова шейна, за да могат нашите момчета да покажат за какво са се трудили и са търпели лишения почти една година.
Проблемът на федерацията, е че все още има недостиг от 4000 евро, с които да заплати престоя на националния ни отбор на Европейското първенство и моли искрено, ако има хора, които имат възможности и биха искали да помогнат да се свържат с федерацията (даните са на интернет страницата www.bbsf.bg).

sportal.bg

Видяна 348 пъти

Comments are closed.